Paradise Kortrijk 2021 is deze zomer de 'place to be'

Gepubliceerd op donderdag 22 juli 2021

Nu donderdagmiddag 22 juli wordt de speelse sculptuur The Lovers van Jeremy Deller in tuin Messeyne geplaatst. Een monumentaal kunstwerk, in de vorm van een schommel, geflankeerd door de paradijselijke Bijbelse figuren bij uitstek, Adam en Eva. Bovendien verruimt de stad Kortrijk tijdens de zomervakantie de openingsuren van alle indoor locaties van Paradise tot 19 uur. Extra tijd om in het paradijs te vertoeven. Dat West-Vlaanderen deze zomer de 'place to be' is voor actuele kunst, bevestigde de Vlaamse Regering door afgelopen vrijdag een projectsubsidie van maar liefst € 250 000 vrij te maken voor Paradise Kortrijk 2021.

Monumentale sculptuur The Lovers vindt romantische plek in tuin Messeyne

Voor The Lovers werd Deller geïnspireerd door het schilderij Adam and Eve (1526) van Lucas Cranach, uit de collectie van de Courtauld Gallery in Londen. Een bijbels tafereel waar Eva, net ondanks de waarschuwing van God, proeft van de verboden vrucht van de boom van de kennis van goed en kwaad en de appel doorgeeft aan Adam. Dit kunstwerk is gebaseerd op het scheppingsverhaal en verwijst zowel naar universele, menselijke verlangens als naar de concepten van goed en kwaad.

Deller is geïntrigeerd door de spanning tussen de twee figuren, die balanceren tussen liefde, lust en overgave. De grote figuren met vijgenblad worden het frame van een schommel. De kunstenaar gebruikt humor en kunstgeschiedenis als basis voor deze monumentale sculptuur van drie meter hoog. Iedereen is uitgenodigd om zorgeloos en vrij te vliegen in de lucht met boven het hoofd de dreigende aanwezigheid van de verleidelijke verboden vrucht.

Deze speelse sculptuur is een nieuwe creatie gemaakt voor Paradise Kortrijk 2021 en vindt een romantische plek in de prachtige, beschermde negentiende-eeuwse tuin Messeyne (Groeningestraat, Kortrijk). Met gevatte speelsheid en intelligente provocatie knipoogt Deller naar de ernst van klassieke monumenten. Het speeltuig biedt een vrolijk en functioneel alternatief.

Met de plaatsing van The Lovers is het parcours van Paradise Kortrijk 2021 compleet. De productie van het monumentale kunstwerk liep wegens corona vertraging op.

Verruiming openingsuren indoor locaties tijdens zomervakantie

De buitenlocaties van Paradise Kortrijk 2021 zijn permanent toegankelijk. Om bezoekers tijdens de zomervakantie extra te laten genieten, besliste het Kortrijkse stadsbestuur begin deze week om de openingsuren van alle indoor locaties te verruimen tot 19 uur.

Voor de drie museumlocaties (Kortrijk 1302, de Paardenstallen en Texture, museum van vlas en textiel) reserveer je een gratis ticket via de webshop van de stad Kortrijk. Reken ongeveer 30 minuten bezoektijd per museumlocatie en 15 minuten wandelen tussen deze locaties.

Paradise Kortrijk 2021 loopt nog tot en met 24 oktober 2021. De indoor locaties kan je bezoeken van dinsdag tot en met zondag.

West-Vlaanderen is deze zomer 'place to be' voor actuele kunst

Bij besluit van 16 juli 2021 kent de Vlaamse Regering aan stad Kortrijk een projectsubsidie toe van € 250 000 tot financiering van de organisatiekosten voor Paradise Kortrijk 2021 op de begroting van Toerisme Vlaanderen. En dit om West-Vlaanderen internationaal te profileren als 'place to be' voor actuele kunst in 2021. Stad Kortrijk werkt hiervoor samen met toeristische partners als Toerisme Vlaanderen en Westtoer, alsook met andere kunstenfestivals uit de provincie (Beaufort, Triënnale Brugge, kunstenfestival Watou).

Meer info op www.paradisekortrijk.be