Geniet gratis van Torenmuziek

Gepubliceerd op donderdag 24 juni 2021
28 juni 202123 augustus 2021

Tijdens de zomermaanden (28 juni t.e.m. 23 augustus) organiseert de stad al voor de 36ste keer Torenmuziek. Elke maandagavond brengen topbeiaardiers van 19.30 uur tot 20.30 uur een zomerrecital op de beiaard van het belfort of van de Sint-Maartenstoren. 

Omwille van de pandemie is het niet mogelijk om veel buitenlandse beiaardiers in het programma op te nemen. Toch slaagde de stadsbeiaardier Koen Cosaert er opnieuw in om een boeiend en gevarieerd programma samen te stellen.

Van Halletoren...

De eerste vier concerten worden op de beiaard van de Halletoren op de Grote Markt gespeeld. De aftrap wordt gegeven op 28 juni met een Fringe-concert door de jonge Amerikaanse Simone Browne uit Virginia (USA), die net afstudeerde aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen. Naar aanleiding van de feestweek rond de Vlaamse feestdag vrolijkt stadsbeiaardier Koen Cosaert op 5 juli de wekelijkse maandagmarkt op. Diezelfde avond nog verwelkomen we op de Halletoren Jasper Depraetere, een jong talent uit Lier. Een week later (12 juli) speelt Koen Cosaert een programma met muziek van onder meer Matthias Vanden Gheyn, Leuvens beiaardier en componist die 300 jaar geleden geboren werd. Het publiek kan genieten van de muziek vanop de terrassen maar de stad voorziet ook luisterplaatsen vlakbij de Halletoren.

... naar Sint-Maartenstoren

Op maandag 19 juli verhuizen de beiaardconcerten naar de historische beiaard van de Sint-Maartenstoren. Het publiek luistert dan op het stemmige Vandaleplein en het Sint-Maartenskerkhof. Als eerste speelt Carson Landry uit Florida (USA), die net als Simone Browne pas afstudeerde aan de Koninklijke Beiaardschool met als leraar stadsbeiaardier Koen Cosaert. Tijdens de drie daaropvolgende maandagen spelen telkens gerenommeerde Vlaamse stadsbeiaardiers: Ludo Geloen uit Ieper (26 juli), Luc Dockx uit Hoogstraten (2 augustus) en Jean-Pierre Hautekiet uit Oostende (9 augustus). Op 16 augustus speelt de jongste beiaardier van Vlaanderen. Elien Van den Broeck is 17 jaar en is sinds vorig jaar de beiaardier van de Norbertijnerabdij van Postel. Bij het voorlaatste concert op 23 augustus kan het publiek weer het programma samenstellen. Tijdens het slotconcert van de reeks speelt zoals steeds de stadsbeiaardier.

Afspraak dus iedere maandagavond tussen 28 juni en 23 augustus, telkens om 19.30 uur.