In de voetsporen van George Washington

Gepubliceerd op dinsdag 25 mei 2021

Vanaf 21 mei zal de Kortrijkse binnenstad je terug katapulteren naar de tijd van George Washington. Niet de Amerikaanse president, maar wel de gelijknamige uitvinder die op 20 mei exact 150 jaar geleden in Kortrijk geboren werd. Een audiowandeling, een tijdelijke openluchttentoonstelling en een unieke 'George 1871' vertellen het verhaal van de Kortrijkse ondernemer die oploskoffie op de kaart zette.

Als we aan George Washington denken, vermoedt niemand dat hij op 20 mei 1871 in Kortrijk geboren is. We hebben het niet over de Amerikaanse president, maar over de gelijknamige uitvinder, die 150 jaar geleden het levenslicht zag in de stad Kortrijk. Het verhaal van George Washington is een verhaal van wijdvertakte familiebanden, van migraties, van ondernemingen en uitvindingen, tegenslagen en successen. Een verhaal dat ons van Kortrijk naar de Verenigde Staten en Guatemala brengt …

Vanaf vrijdag 21 mei tot eind oktober kan je in de Kortrijkse binnenstad in de voetsporen van George Washington treden. Na een audiowandeling loopt het verhaal van deze Kortrijkzaan, creatieve ondernemer en koffiemagnaat verder. Op de Grote Markt van Kortrijk staat een tijdelijke openluchttentoonstelling die je meeneemt in zijn instant succesverhaal. En natuurlijk mag een geurende cup of George niet ontbreken. Viva Sara Kaffee brengt speciaal voor deze herdenking een unieke koffie op de markt: George 1871.

Audiowandeling

De eerste vijfentwintig jaren van zijn leven brengt George Washington in Kortrijk door. Een wandeling leidt je langs plaatsen waar hij opgroeide en geschiedenis schreef. Zijn familie, kennissen en relaties, het bedrijf van zijn vader en zijn toekomstige schoonvader, zijn experimenten met fotografie, zijn eerste stappen als jonge uitvinder... Bij elke locatie hoort een audiofragment dat je ter plaatse kan oproepen of vooraf op je toestel kan installeren. Suzy Hendrikx, voormalig Amerika-correspondente van het VTM Nieuws, leende haar stem voor de 17 verhalen. Een wandelgids is beschikbaar bij Toerisme Kortrijk. De wandeling kan ook met een gids geboekt worden bij de Kortrijkse Gidsenkring. Zo kom je natuurlijk nog meer te weten.

De wandelroute is online te vinden op www.toerismekortrijk.be/nl/het-spoor-van-george-washington

Tentoonstelling

Na de wandeling loopt het verhaal verder. Washington emigreert in 1896 naar New York om er een nieuw lampenbedrijf op te zetten. In 1905 vertrekt hij naar Guatemala en ontwikkelt er het allereerste irrigatiesysteem van het land. In 1906 sticht hij er een laboratorium voor onderzoek naar oploskoffie. Terug in New York wordt hij de grootste producent van instantkoffie. En de man had duidelijk ook een neus voor marketing. Zijn koffie speelt een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op het einde van die oorlog produceert George zo’n 37.000 pond oploskoffie per dag. Ook hier speelt Guatemala een belangrijke rol. Georges zus Marie Jeanne huwt met de zoon van Thomas Wyld, die in 1838 een koffieplantage stichtte in Chimaltenango. Dat verhaal is onderwerp van een tijdelijke openluchttentoonstelling, gratis te bezoeken op de Grote Markt nabij Viva Sara Kaffee.

Koffie

Viva Sara brengt voor deze herdenking een unieke koffie op de markt: “George 1871”. De bonen voor deze premium koffie groeien op de flanken van de Acatenango-vulkaan in Guatemala. De plantage is nog steeds in handen van de familie Wyld, vijfde generatie. De groene bonen werden pas in februari van dit jaar geplukt, verscheept naar Zeebrugge, en onlangs artisanaal geroosterd in Vichte.

En veel meer …

Het verhaal zit vol leuke details. Zo is er sprake van Paul Simon en Guido Gezelle, van de beroemde Kortrijkse operadiva Helen Sherrington en van de uitvinder van gewapend beton François Hennebique die ook een tijd in Kortrijk verbleef en die met een Kortrijkse huwde ...

Leuk detail: De Washington Lodge, het vroegere landgoed (met zoo!) van George Washington, is nu bewoond door model/actrice Isabella Rosselini. Deze is sterk geïnteresseerd in de geschiedenis van George Washington en is dit project zeer genegen. Ze plant een tentoonstelling met dit verhaal. Stad Kortrijk en Viva Sara bezorgen haar het eerste pakje koffie "George 1871".

Organisatie: Stad Kortrijk, Stedelijke Musea in samenwerking met Johan Cloetens, Viva Sara Kaffee en Gidsenkring Kortrijk