Check de geldigheidsduur van je rijbewijs en vervang op tijd

Gepubliceerd op dinsdag 16 juni 2020

Sinds 7 juli 2010 is het elektronische Europese rijbewijs (bankkaartmodel) in België van toepassing. Dit is slechts 10 jaar geldig, net zoals de elektronische identiteitskaart. Na 10 jaar moet je het rijbewijs vernieuwen in het stadhuis.

In tegenstelling tot de elektronische identiteitskaarten laat de federale toepassing voor rijbewijzen momenteel niet toe om bestuurders aan te schrijven als het rijbewijs bijna verstreken is. Je ontvangt dus geen brief als je rijbewijs vervalt. Je moet zelf de einddatum checken en tijdig de hernieuwing van jouw rijbewijs aanvragen.

Maak hiervoor een afspraak via www.kortrijk.be/op-afspraak. Een nieuw rijbewijs kost €25. Door de huidige coronamaatregelen bij de leverancier duurt het een 7-tal dagen voor je je nieuwe rijbewijs kan afhalen in het stadhuis. In Kortrijk worden jaarlijks zo'n 4.500 rijbewijzen aangevraagd of vernieuwd. 

Papieren rijbewijs

Het vroegere 'papieren' rijbewijs is in principe levenslang geldig en moet je niet verplicht omwisselen voor een bankkaartmodel, op voorwaarde dat het document in goede staat is, alle tekst leesbaar is en de foto op het rijbewijs overeenkomt met het huidige uitzicht van de houder. Heb je jouw rijbewijs niet bij als er politiecontrole is, dan moet je het bewijsstuk zo snel mogelijk kunnen voorleggen op het politiekantoor. Doe je dit niet of rij je rond met een vervallen rijbewijs, dan wordt een proces-verbaal opgemaakt en beslist de rechtbank over een eventuele boete.